top of page
je bloedsuiker
Je bloedsuiker
Wanner je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger over de dag verdeeld wordt zorgt dit voor een gelijkmatige energiebalans.
Energie-gevende voeding heeft een lagere glycemische index dan energie-vretende voeding. Hierdoor voorkom je een piek (hyperglycemie) of een dip (hypoglykemie) in je bloedsuiker.
Glycemische index
Er zijn vele soorten suikers in meerdere gedaantes. De suikers, ook wel koolhydraten genoemd, hebben een werking op je bloedsuikerspiegel en het lichaam moet dit op hormonale wijze zo stabiel mogelijk zien te houden. Wanneer je een enorme hoeveelheid suiker eet, zorgt dit voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. hierdoor wordt via insuline uit de alvleesklier de bloedsuiker weer terug gebracht op het normale niveau. Meestal wordt er iets teveel insuline aangemaakt. Hierdoor kan je duf, vermoeid en honger krijgen.
Hoeveel een voedingsmiddel invloed heeft op de stijging van je bloedsuiker is vastgelegd in de glycemische index. Hoe hoger deze waarde, hoe meer je bloedsuiker stijgt. Op internet zijn verschillende lijsten te zien van de glycemische index. Bijvoorbeeld op de website van het voedingscentrum
Inpakken
Om je bloedsuiker minder te laten stijgen van koolhydraten of suikers kan je deze 'inpakken' met andere voedingsstoffen zoals vezels, vetten en eiwitten. Deze zorgen er namelijk voor dat de vertering langzamer gaat en het langer duurt voordat alles in energie, glucose, wordt omgezet. Een boterham met pindakaas heeft hierdoor meer effect op de stijging en de snelheid van de stijging van je bloedsuiker dan wanneer je een boterham eet met hierop sla, tomaat en een ei.
VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE
bottom of page