top of page
Resultaat met het wensmodel
Uit je comfort zone
80 - 20 regel
Het effect van water
Energie-vretende voeding
Hoe hou je het vol?

De 4 stappen naar succes

Brein kent geen ja of nee

In dit artikel lees je hoe je optimaal aan jezelf werkt door de 4 stappen naar succes te gebruiken. Tijdens het lezen wordt je gevraagd om dingen voor jezelf op te schrijven. Het is goed om hier echt even de tijd voor te nemen. 

Wanneer je iets wilt veranderen dan kost dit altijd energie en moeite. Want e zult namelijk iets op moeten geven om iets te kunnen veranderen. Iets opgeven of veranderen gaat makkelijker wanneer je precies weet wat dit je gaat opleveren en waarvoor je dit wilt gaan doen. Hieronder worden de 4 stappen naar succes uitgelegd die je hierbij helpen. 

Stap 1

De eerst stap van succes is precies weten wat je uitkomst is. Topsporters gebruiken deze stap al lang om zo nauwkeurig mogelijk hun doel te bepalen. Ze weten namelijk dat wanneer je je uitkomst voor je kunt zien, kunt voelen hoe dit zal zijn en misschien zelfs kunt ruiken, dit echt je succes vergroot. 

Ga voor jezelf nog eens na wat je precies wilt bereiken tijdens dit programma. Misschien heb je dit al eerder gedaan en toch is het goed om dit nog een keer zo concreet mogelijk voor jezelf te formuleren. Dit kun je in je hoofd doen maar dit werkt nog beter wanneer je dit echt op papier zet voor jezelf. 

Je kunt je doel zelfs nog een stap concreter maken. Hoe zie je er uit waneer je je doel hebt bereikt? Als je denkt dat je vrolijker bent, hoe zie je er dan uit? Kun je je dit voorstellen? Ook zou je wat gewicht kwijt kunnen zijn. Als dit misschien voor jou een doel is, waar ben je dan precies dunner en hoe ziet dit er voor jou uit? Of misschien heb je meer energie. En waar zou je dan deze energie voor willen gebruiken? Hoe voelt dat en hoe ziet dat er precies uit wat je dan wilt gaan doen? 

Voorbeeld van Marloes: "Ik zie mezelf voor me met mijn favoriete zomer jurk aan die ik al lang niet meer pas. Ik zie mezelf in de zon onder een olijfboom waar ik de koude Nederlandse wintermaanden overwinter. Mijn gezicht straalt en de donkere kringen onder mijn ogen heb ik niet meer. Mijn buik is platter en ik heb geen last meer van mijn tennisarm. Ik ben aan het spelen met mijn zoon omdat ik daar genoeg tijd en energie voor heb. Dit komt omdat ik wanneer ik genoeg energie heb juist die stappen kan zetten om meer financiële vrijheid te hebben. Ik voel me echt geweldig, alsof er een eindeloze stroom van energie in mezelf kolkt. Dit voel ik in mijn onderbuik alsof ik verliefd ben ofzo.”

Stap 2

De tweede stap is om daadwerkelijk bereid te zijn om stappen te ondernemen. Je kunt weten wat je wilt en dit zo precies mogelijk visualiseren, maar als je vervolgens afwacht totdat dit gaat gebeuren dan kun je waarschijnlijk echt heel lang zitten wachten. Want je moet ook bereidt zijn en het ook echt willen om stappen te ondernemen. Om daadwerkelijk actie te ondernemen!

 

Om je hier wat makkelijker bewust van te maken kun je hiervoor een affirmatie gebruiken of een zin. Dit helpt je eraan herinneren dat je ergens alleen energie uit krijgt als je hier ook energie in stopt. Dit kan iets zijn in de vorm van: 

 

“Ik beloof mezelf, en ik ben bereid om alle stappen te ondernemen die er nodig zijn om mijn uitkomst te bereiken. Hiervoor zal ik alles doen wat in mijn macht ligt, ook al voelt iets niet comfortabel, heb ik geen zin of vertel ik mezelf dat ik geen tijd heb. Ik weet wat ik wil!”

Stap 3

De derde stap is waarschijnlijk de belangrijkste stap. Namelijk experimenteren met uitdagingen. De kans is groot dat jouw uitdagingen uit je comfort zone liggen en dat dit je moeite kost. De kan is groot dat het nodig is om iets op te geven of om iets te vervangen waar je eigenlijk toch wel aan gehecht bent. Wanneer dit zo is dan is het goed om voor jezelf te bepalen of je doel groot en belangrijk genoeg is om voor te experimenteren. Niet voor niets noemen we dit experimenteren. Want tijdens een experiment gaat het om de uitkomst zonder hier een waarde oordeel aan te hangen. Wanneer iets geslaagd is dan kun je dit herhalen om zo een succes strategie te ontwikkelen. Wanneer een experiment niet succesvol is dan is het juist goed om dit nog een keer te doen maar dan met een kleine aanpassing. Alleen wanneer je dingen uitprobeert ontdek je nieuwe dingen!

Stap 4

De vierde stap is om net zo lang te blijven experimenteren totdat je genoeg succes strategieën hebt ontdekt om je doel te bereiken. Jij bent uniek! En omdat je uniek bent is het goed om te kijken wat voor jou goed werkt. Want wat voor iemand anders goed werkt hoeft niet automatisch ook voor jou te werken. Daarom is het niet erg wanneer je misschien een paar experimenten nodig hebt om te ontdekken welke kleine verandering voor jou een groot impact heeft. De kans is namelijk groot dat je jezelf een keer saboteert. En dat is menselijk. Want is het niet zo dat iedereen oordelen heeft en (valse) verwachtingen? Het geheim is om juist te blijven proberen, om door te zetten net zolang totdat je je eigen makkelijke oplossing hebt gevonden. En dat is heel wat waard toch? 

MinderMoe

in 30 dagen 

Demo omgeving online Kennisbank 

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page