top of page
Jouw online kennisbank.
Je hebt hier toegang tot alle blogs, vlogs en podcasts van dit programma
Energie-vreters
Energievreters
Energie is alles, en alles is energie. Gebeurtenissen en emoties geven ons energie of kunnen juist energie vreten (kosten). Je merkt dit lichamelijk: iets kan energie opleveren of juist energie kosten waardoor je je moe voelt. Maar hoe vind je hier een goede balans in?
Energiebalans
Er bestaat een haast oneindige lijst van categorieën waarop de energiegevers en -vreters van toepassing zijn. Bijvoorbeeld op werkgebied, vrienden, gezin of gezondheid. In je werk kunnen taken energie opleveren als deze motiverend of inspirerend zijn. Bureaucratie of een ontplofte mailbox kosten energie.
Als je werk meer energie kost dan dat het oplevert is er sprake van een negatieve energiebalans. Jouw werk is dan een energievreter. Een andere categorie in jouw leven kan dit compenseren als hiervoor ruimte is. Bijvoorbeeld als je ervoor zorgt dat de balans in jouw privéleven positief is dan kan dit jouw negatieve balans in het werk compenseren.
24-7
In ons dagelijks leven moeten we van alles en het liefst proppen we zoveel mogelijk in de 7 dagen van de week. Het liefst bestaat de week uit 9 dagen, maar of de problemen daarmee opgelost zouden zijn..? Het zou mooi zijn als een negatieve energiebalans op het ene gebied gecompenseerd wordt door een positieve balans op een ander vlak. Maar vaak is dat niet het geval. Een druk gezinsleven, sociale activiteiten of mantelzorg kosten ook veel energie. Als er veel facetten in het leven zijn die negatieve energie opleveren (bijvoorbeeld woonomgeving, privéleven, zakelijk, emotionele groei, lichamelijke klachten) dan kan er uitputting ontstaan en zelfs een burn-out.
Spanning en ontspanning
Stress wordt veroorzaakt door te veel spanning. Vaak ontstaat dit omdat er gedurende de dag meer dingen spanning opleveren dan dat er dingen zijn die ontspanning opleveren. Optimaal gezien zou er tegenover elke spanning, ontspanning moeten staan. Maar voor veel mensen is dit niet haalbaar. We spreken in dit kader ook wel over draagkracht en draaglast; wat kan je aan (draagkracht) en wat vraagt het leven van je (draaglast). Vaak hebben we wel invloed op de hoeveelheid of grootte van de draagkracht die de draaglast kan compenseren. Je draagkracht kan je beïnvloeden door middel van een optimale vitale levensstijl.
Bewustwording
Door bewust te worden van jouw energiegevers en -vreters ben je veel beter in staat om je energie te reguleren. Heb je een druk sociaal weekend voor de boeg? Probeer dan je zakelijke agenda maandag wat rustiger in te plannen. Een stressvolle werkweek met veel deadlines? Probeer dan zoveel mogelijk gezond te eten, een goede nachtrust te hebben en alcohol te vermijden (dit geeft alleen maar op korte termijn voldoening maar kost je lichaam veel energie). Zo kun je optimaal profiteren van de energie in jouw lichaam.
Tips voor een betere balans:
-
Maak een lijst van energiegevers en -vreters van één categorie. Bijvoorbeeld sociale contacten. Welke sociale contacten geven je energie en welke kosten je energie? Is de lijst van energievreters langer? Dan is het goed om te kijken hoe je anders met deze energievreters om zou kunnen gaan.
-
Stel prioriteiten. Kies wat voor jou belangrijk is. Het is onmogelijk om 9 dagen in 7 dagen van de week te proppen.
-
Compenseer. Heb je een hele drukke week op je werk? Plan dan jouw avonden vrij voor jezelf of met sociale contacten waar je energie van krijgt. Op deze manier compenseer je wat energie kost met iets wat energie oplevert.
-
Planning. Heb je een heel druk sociaal weekend? Probeer dan jouw maandag niet vol te plannen met belangrijke energievretende afspraken op het werk. Op deze manier kan je voorkomen dat je op woensdag al niet meer weet waar je de energie vandaan moet halen om de week door te komen.
-
Laat je niet gek maken door social media zoals Facebook. Het gras van de buren is altijd groener. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat we gemiddeld 221x per dag op onze mobiel kijken. Dit is een behoorlijke energievreter.
Vind je het moeilijk om te bepalen hoe je je energiebalans zo optimaal mogelijk kunt maken en wil je hier eens samen naar kijken? Je Persoonlijke MinderMoe Coach kan je hierbij helpen tijdens een telefonisch kwartiertje. Deze kun je hier inplannen.
Wil je nog meer uit het programma halen?
Maak dan een afspraak met je Persoonlijke MinderMoe coach voor een telefonisch kwartiertje of een persoonlijke online sessie van 60 minuten.
Klik hier om dit te reserveren.
VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE
bottom of page