top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
energie taart1.png
energietaart
of energiegrafiek
De energietaart of energiegrafiek​
Wanneer je je meer bewust wilt worden hoeveel tijd je aan iets besteed helpt het je vaak om dit op papier te zetten. Want wanneer je iets op papier zet dan kun je hier makkelijker van een afstand naar kijken en het wordt vaak ook overzichtelijk. 
 
Het maken van een taart diagram om een overzicht te krijgen hoeveel tijd van de totale tijd die je hebt aan iets besteed helpt je om te kijken of dit ook je gewenste situatie is. Een taart diagram kun je maken over juist die onderwerpen die voor jou gevoel uit balans zijn. 
Ideaal bestaat meestal niet maar helpt wel 
In deze oefening wordt je gevraagd om uit te gaan van je ideale situatie. Natuurlijk is je ideale situatie vaak niet haalbaar. Wel kan het confronterend zijn hoe ver je ideale situatie af ligt van je huidige situatie. Wanneer dit zo is, is het zeker goed om te kijken welke kleine of misschien wel grote dingen je zou willen veranderen. Een eerste stap hiervoor zou zijn om dit te communiceren met je partner, een goede vriend, een collega of je leidinggevende.
 
Enkele voorbeelden vanuit de praktijk: 
 
Balans werk en privé
Wat is jouw ideale balans tussen werk en privé. Hoeveel tijd zou je privé willen hebben ten opzichte van je werk. Voor de verdeling van je privé tijd, wat vind je belangrijk om tijd voor te maken? Vergelijk dat eens met hoe het nu is. Wat zou je willen veranderen? 
 
Voorbeeld van Hans: “Bij het maken van een taart diagram van de dingen waar ik privé tijd voor wilde maken ten opzichte van de uren die ik werk schrok ik. Want ik realiseerde mij dat wanneer ik 40 uur in de week werk, er eigenlijk niet veel tijd over is voor privé. Zeker niet door drukte met de kinderen, boodschappen doen, sociale verplichtingen etc. Ik realiseer me nu beter dat wanneer ik wat meer tijd voor mezelf wil om bijvoorbeeld een vriend op te zoeken, het nodig is om dit actief te regelen en te communiceren met mijn gezin.”
 
Balans werkzaamheden werk
Uit welke werkzaamheden bestaat je werk? En hoe is deze balans in jouw ideale situatie? Wanneer je hier een idee van hebt maak hier voor jezelf eens een taart diagram van. Hoeveel verschilt dit van je huidige situatie? 
 
Voorbeeld van Marie: “Omdat ik al een tijd bij dezelfde opdrachtgever werk merk ik dat gedurende de jaren mijn takenpakket steeds meer taken omvat die nodig zijn om te doen omdat collega’s uitgevallen zijn, vertrokken zijn of minder ervaring hebben. Eigenlijk heb ik me niet gerealiseerd totdat ik een overzicht ging maken dat er een disbalans zit tussen de dingen die mij energie opleveren en die veel energie kosten omdat ik het niet leuk vind of omdat het geen kwaliteit van mij is. Over twee weken heb ik een gesprek gepland met mijn leidinggevende om dit aan te kaarten. Dit vind ik super spannend.”
 
Balans verdeling vrije tijd
Hoeveel tijd zou je puur voor jezelf willen gedurende de week? Denk hier eens voor jezelf over na, ongeacht of het haalbaar is. Stel je hebt meer tijd voor jezelf, waar zou je dat dan voor willen gebruiken? Hierbij kun je denken aan hobby, verdiepen in een onderwerp, afspreken met vrienden, sporten etc. Naast tijd voor jezelf, hoeveel tijd zou je willen besteden aan andere dingen in je vrije tijd zoals huishoudelijke taken? 
 
Maak voor jezelf eens een verdeling hoe jouw ideale verdeling van je vrije tijd eruit ziet in de vorm van een taart diagram? Hoe veel wijkt deze af van de werkelijke situatie? 
 
Voorbeeld van Marieke: "In mijn ideale situatie zou ik veel minder tijd kwijt willen zijn aan het huishouden. Af en toe heb ik het idee dat ik eigenlijk alleen maar bezig ben met de was, koken en opruimen. Eigenlijk heb ik het hier nooit over gehad met mijn man en de kinderen. Het zou goed zijn om dit te bespreken en om een oplossing te zoeken. Desnoods in de vorm van een huishoudelijke hulp.”
Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page