top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
eten als verslaving.png
eten als verslaving
Wanneer eten als een verslaving werkt
De kans is groot dat wanneer je jezelf beloont met eten, dat dit eerder energie-vretende voeding is dan energie-gevende voeding. In deze blog lees je twee redenen waarom dit helemaal niet gek is en dat dit eigenlijk vrijwel voor bijna iedereen geldt. 
Gewoontes
In de de blog: “Focus en doorzettingsvermogen” kun je lezen dat je een gewoonte dier bent. 95 tot 98% van je gedrag is onbewust. En al je onbewuste gedrag vormt zich door patronen die je elke keer hetzelfde doet. Denk maar eens aan de route die je naar je werk of huis neemt. Is deze altijd hetzelfde? Als je gaat slapen, wat is dan je ritueel? Of voor het afhalen van je make-up?
 
Wat je eet bestaat ook voor een groot gedeelte uit patronen. Denk maar eens aan je ontbijt, je lunch en je diner. Veel voedingsmiddelen eet je omdat dit in je patroon zit. Zo is het ook bij de voedingsmiddelen die je eet om jezelf te belonen. Waarschijnlijk kun je makkelijk ongeveer drie dingen opnoemen waarmee je jezelf beloont. Denk hier eens aan. Zijn dit energie-gevende producten of energie-vretend? 
 
Troostvoeding
De kans is groot dat waar jij je mee beloont dat dit ook voeding is waarmee je jezelf troost. Of niet? Wanneer dit energie-vretende voedingsmiddelen zijn met (veel) zout, vetten, suiker of bewerkte koolhydraten dan is de kans groot dat deze werken op je endorfinesysteem. 
 
Het endorfine systeem is een systeem dat moduleert. Dit betekent dat het de werking van verschillende chemische stoffen zoals hormonen, ontstekingen en genen kan activeren en remmen. Het is betrokken bij pijn en genot. Het activeert bijvoorbeeld het dopaminebeloningssysteem, de insulinehuishouding (transport van energie (glucose) naar je cellen), je weerstand tegen stress en je imuunsysteem. 
 
Verslavende troostvoeding
De verslavende werking van troostvoeding komt door de activatie van het hierboven genoemde endorfine / dopaminebeloningssysteem. Wanneer dit systeem sterk geactiveerd wordt dan ontstaat er overprikkeling waardoor je lichaam steeds meer prikkels nodig heeft om hetzelfde beloningseffect te bereiken. Concreet betekent dit dat wanneer je bijvoorbeeld extreem vermoeid bent je steeds meer behoefte hebt aan grotere hoeveelheden troostvoeding. Dit omdat de je drempel voor beloning door de overprikkeling steeds hoger wordt. Je kunt dit zelfs gaan ervaren als een bodemloos verzadigingsgevoel waardoor je alleen maar trek hebt in troostvoeding. 
 
Kort samengevat heb je steeds meer energie-vretende troostvoeding nodig om dezelfde beloning voor verzadiging te krijgen.
 
Drie tips om handiger om te gaan met eten als beloning
 
Tip 1:
Vervang energie-vretende troostvoeding door energie-gevende. Dit kunnen bijvoorbeeld energie-gevende luxe producten zijn die je niet vaak koopt omdat deze moeilijk te verkrijgen zijn of omdat deze meer geld kosten. Ook hiermee kun je jezelf belonen. Natuurlijk is het ook goed om jezelf te belonen met geniet of geluksmomenten. Deze blogs kun je vinden in de kennisbank van het onderwerp: Energiek meer plezier!
 
Tip 2:
Bewust worden van patronen en het veranderen van dingen kost energie. Daarom is het vaak makkelijker om eerst te kijken naar energie-vretende producten die in je gewoonte voedingspatroon zit. Deze zijn namelijk makkelijker te veranderen dan voedingsproducten waar je (nog) emotioneel aan echt bent. Wanneer je meer energie hebt en beter in balans bent is het namelijk makkelijker om je aandacht te richten op energie-gevende troostvoeding. 
 
Tip 3:
Wanneer je lekkere trek hebt zorg er dan voor dat je energie-gevende varianten in de buurt hebt. Deze kun je zelf maken (zie de mix and match in dit programma) en zijn ook te vinden in de supermarkt. 
Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page