top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
hoofd hart handen1.png
Hoofd hart
en handen

Hoofd hart en handen 

Het geheel is meer dan de som er delen. Misschien herken je wel dat je iemand om je heen hebt die ontzettend intelligent is en veel kennis bezit. Maar dat diegene dit niet kan toepassen in zijn praktijk. Daartegenover ken je waarschijnlijk ook wel iemand die heel goed is met zijn handen. Geen klus is te zwaar en deze persoon is een echte ‘doener’. Deze persoon die denkt niet voordat hij iets doet. Als er een idee op komt dan gaat hij gewoon meteen aan de slag. 

In dit blog lees je hoe je je hoofd, handen en je hart samen kunt gebruiken om optimaal aan jezelf te werken. 

Succes is stapelen

Jij bent als persoon meer dan alleen maar je gedachten (hoofd), je wil (hart) en wat je doet (handen). Je hoofd, je hart en je handen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is vaak een opeenstapeling van verschillende dingen; vanuit wat je denkt, wat je wilt en welke acties je onderneemt. Dit zorgt dat je succesvol bent. 

Voorbeeld van Marloes: “Vroeger zat ik voornamelijk veel in mijn hoofd. Ik dacht continu na over van alles en nog wat. Door niet te luisteren naar wat ik daadwerkelijk wilde en voelde vond ik het moeilijk om keuzes te maken. Laat staan dat ik ook daadwerkelijk dingen ging doen. Ik was veel te bang om fouten te maken.”

 

Hoofd

Je gebruikt je hoofd om nieuwe kennis op te doen en bewust te worden van onder andere je denken, doen en voelen. Als je weet wat je wilt veranderen, waarom je dit wilt en hoe je dat kunt doen, dan kun je aan de slag met betekenisvolle en doelgerichte acties.

Hart

Het hart staat voor het integreren van betekenisvolle kennis en ervaringen in jouw leven. Dat wat je kiest om te veranderen, past als het goed is bij jouw waarden, bij wie je in essentie bent of wilt zijn. Als bepaalde veranderingen je helemaal eigen zijn dan zal deze verandering ook blijvend zijn. Wanneer je niet meer over iets na hoeft te denken en het écht iets is dat bij jou past, spreek je van (onbewuste) integratie in je ‘zijn’.

 

Handen 

Aan de slag gaan door daadwerkelijk iets te doen in de praktijk, levert ook daadwerkelijk een resultaat op. Of dat nu een gewenst of ongewenst resultaat is, in beide gevallen levert het je iets op; ofwel iets om trots op te zijn, ofwel iets om van te leren. Zo kan het uitvoeren van een klein experiment of iets anders doen dan je normaal gewend bent al zorgen voor een stap in de richting van jouw uiteindelijke doel.

Gebruik je hoofd, hart en je handen samen

Daarnaast is het goed om naar jezelf te kijken vanuit verschillende invalshoeken. Je kunt nog zoveel dingen bedenken en visualiseren in je hoofd, maar veranderingen komen niet als je op de bank gaat zitten wachten. Je moet je handen gebruiken om tot actie over te gaan. Het heeft geen zin om zomaar iets te doen. Je hebt je wil nodig om tot de juiste actie te komen. Je voelt met je hart of intuïtie of hetgeen je wilt ook klopt voor jou. 

 

Dus combineer je hoofd, hart en handen bij de stappen die je zet. Dit zorgt voor een sneller en blijvend resultaat. 

Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page