top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
3d8063_f0ad7305ca664d469a87c438e9f23437-

De basis van energie-gevende voeding

 

Energie-gevende voeding hoeft niet moeilijk te zijn. In dit artikel lees je de drie simpele basisregels en onze mix and match om makkelijk je ontbijt, lunch en tussendoortjes energie-gevend samen te stellen. 

Regel 1

Puur en onbewerkt. Hierin zitten alle belangrijke voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en andere essentiële stoffen voor een optimale energie productie. Bewerkte producten (gedroogd, verhit, geplet en vermalen) bevatten weinig van deze voedingstoffen. Als je hier veel van eet verbruik je je voorraden en heb je minder over om nog genoeg energie te produceren. 

Regel 2

Gevarieerd, seizoensgebonden. Het is bijna onmogelijk om elke dag echt alle voeding stoffen binnen te krijgen voor een optimale energie productie. Daarom is het goed om gevarieerd te eten. Wat je vandaag niet lukt om binnen te krijgen krijg je morgen binnen, en omgekeerd. Als je eet wat in het seizoen is (meestal zijn dit bijvoorbeeld de groenten die in de reclame, bonus of aanbieding zijn) eet je automatisch meer gevarieerd. 

Regel 3

Eet bewust en met mate. Alles wat eetbaar is kan je lichaam goed verwerken. Het maakt wel uit wanneer je iets eet en in welke hoeveelheden. 1 koekje heeft misschien voor jou weinig effect op je hoeveelheid energie. Maar een hele rol, of elke dag een hele rol koekjes is een echte energie vreter. Daarom is het goed om de 80 - 20% regel aan te houden

Eet 80% energie gevende voeding - 20% energie-vretende voeding. Dan hoef je niks te laten staan en zorg je ervoor dat je genoeg voedingsmiddelen eet voor voldoende energie. En als je er voor kunt zorgen dat de dingen die je uit gewoonte eet (bijvoorbeeld je standaard ontbijt of lunch omdat je dit altijd zo doet) energie gevend zijn dan kom je snel aan die 80%!

Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page