top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
3d8063_f7b9472ebe8c4dc8a5fdf183d8a0fe33.
water en koffie

Het effect van water en koffie op je energie-dip

Op het moment dat je een energie dip voelt (aankomen) is het vaak gewoonte om een kop koffie te pakken, iets met suiker te drinken of een combinatie van suiker en cafeïne in de vorm van een energie drank. Probeer dit experiment eens: drink 2 glazen water en kijk wat het effect is op jouw energie niveau.

Water
Je lichaam bestaat tussen de 55 en 78 procent uit water. Het regelmatig en genoeg drinken van water heeft een groot effect op je energie niveau. Een mooie bijkomstigheid is dat water geen energie (calorieën) bevat. Er zitten geen vetten, koolhydraten of suikers in. Want suiker (of koolhydraten) zorgt vaak voor een (ongecontroleerde) energie piek gevolgd door een energie dip waardoor je weer opnieuw naar suiker kunt snakken. 
Drink netto 1,5 liter per dag
De hoeveelheid water die je elke dag drinkt speelt een belangrijke rol om je lichaam gezond te houden. Drink ongeveer netto 1,5 liter water per dag om je lichaam in zijn behoefte te voorzien (netto betekent compenseer de hoeveelheid van andere dranken (zwarte thee, koffie, alcohol of frisdrank) met water). 
Koffie
Koffie geeft je in eerste instantie energie omdat dit ervoor zorgt dat je adrenaline spiegel stijgt. Adrenaline speelt een belangrijke rol bij stress. Daarnaast wordt ook je insulineniveau verhoogd. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker (energie) vanuit je bloedbanen in de cellen van je lichaam wordt getransporteerd. Deze energie kun je merken door een 'onrustig' gevoel in je spieren of letterlijk meer brein energie in je hersenen.
 
Koffie en stress
De effecten van koffie en stress is onderzocht (Universiteit Bristol, Duke University). Na deze onderzoeken bleek dat, vooral bij de mannelijke deelnemers, teamworkers zich meer gespannen voelen na het drinken van koffie, wat logisch is omdat cafeïne verantwoordelijk is voor de aanmaak adrenaline. Adrenaline geeft je vaak een gespannen / zenuwachtig gevoel. Bovendien nam de productiviteit af en niet toe. Dus wanneer je stress met koffie combineert verhoogt dit de stress. En van stress is bekent dat dit een echte energie vreters is. 
Oververmoeidheid
Wanneer je koffie drinkt maskeer je je vermoeidheid. Want eigenlijk gebruik je een pleister om je minder moe te voelen terwijl je dit waarschijnlijk in de kern wilt oplossen. Ook heb je steeds meer cafeïne nodig voor hetzelfde effect omdat je lichaam aan het effect van cafeïne went. Het verschilt per persoon wat het effect van cafeïne is op je slaap patroon. De kans is groot dat wanneer je meerdere koppen koffie drinkt aan het einde van de dag of 's avonds dit de kwaliteit van je slaap beïnvloed. Terwijl je juist goed moet slapen om 's nachts je batterij op te kunnen laden. 
Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page