top of page
Persoonlijk Probleem Profiel
Jij bent ... 
een Nachtbraker

Jouw profiel is: Nachtbraker

  • Je bent moe omdat je slecht slaapt

  • Je slaapt slecht omdat je te kort en licht slaapt

  • Overdag ben je moe omdat je niet lang genoeg slaapt

Een nachtbraker in het kort:

Net als een nachtbraker ben je ’s nachts wakker terwijl je overdag moe bent. Dit is niet jouw schuld. Het slecht slapen kan door verschillende oorzaken komen bijvoorbeeld omdat je je snel druk maakt om dingen, omdat je lichaam te weinig slaaphormonen aanmaakt of omdat je door je omgeving elke keer gestoord wordt in je slapen. Omdat je niet goed slaapt is het moeilijk om overdag genoeg energie te hebben voor alle dingen die je wilt doen. Hierdoor doel je je vaak moe. 

 

Voor een nachtbraker is het belangrijk om te ontdekken waarom je niet goed slaapt. Ook is het belangrijk om je omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken voor een zo goed mogelijke nachtrust.

Profiel beschrijving:

Je weet dat je blij bent met het grootste gedeelte van je leven. Je bent goed in er iets moois van maken en zelfs als er dingen tegen zitten kun jij nog je blije gezicht op zetten. Ook richting de buitenwereld kan je goed “mooi weer” spelen. 

 

Je bent dus over het algemeen tevreden met je leven. Maar toch is er iets niet in balans wat er voor zorgt dat je niet goed kunt slapen. Dit kan te maken hebben met pieker gedachten, angst om niet in slaap te vallen, het uit balans zijn van je lichaam waardoor je te weinig slaaphormonen aanmaakt of omgeving factoren zoals te veel geluid of omdat je gestoord wordt tijdens je slaap. Omdat je overdag moe bent kun je niet alles doen wat je zou willen doen. Bepaalde terugkerende activiteiten die je bijna iedere dag (of iedere week) opnieuw moet doen ervaar je als een grote uitdaging. Je hebt hier geen pleier in. Dit zorgt ervoor dat je je niet fijn voelt en minder zelfvertrouwen hebt dan je wel zou willen. 

 

Je doet je best om om goed te slapen en genoeg rust te houden maar dit lukt niet. Soms omdat je te laat naar bed gaat maar vooral omdat je nog piekert in bed of ’s nachts ongepland wakker wordt. Daarom heb je tijdens de dag vaak het gevoel moe te zijn en geen “puf” meer te hebben voor de rest van de dag. Dit zorgt ervoor dat je niet het meeste uit je leven haalt omdat je vaak ’s avonds of in het weekend eigenlijk het liefste even helemaal niets zou willen doen. De kans is groot dat je als nachtbraker veel meer potentie in je hebt dan je nu gebruikt. Je zou dus veel meer uit je leven kunnen halen dan je nu doet. 

 

Het is niet jouw schuld dat je niet alles uit je leven haalt dan je wel zou kunnen. De belangrijkste reden hiervoor is het slecht op kunnen laden van je “batterij”. Overdag loopt je batterij snel leeg terwijl je ’s nachts je batterij niet volledig op kunt laden. Je begint de dag met een lege batterij. 

 

Tips voor een Nachtbraker:

Als Nachtbraker is het belangrijk om te ontdekken wat precies maakt waarom je niet goed slaapt. Soms is het makkelijk om ze concreet te veranderen en soms is het enige wat je kunt doen de manier waarop je ergens aan denkt aan te passen. Wat zijn de dingen die je weet waardoor je slecht slaapt? Kun je die stoppen of verminderen? 

 

Vooral met de dingen waar je te veel over piekert helpt het om te oefenen met het sturen van je gedachten waardoor je meer controle krijgt over je emoties. Hierdoor slaap je ook veel beter en word je uitgeruster wakker.

 

Als laatste is het voor een Nachtbraker super belangrijk om vaak genoeg rust in te plannen. Gewoon even niks doen. Hiermee laad je je batterij op en kun je weer even verder. 

 

Let op: Alleen door het vinden en veranderen van de oorzaak van jouw slaapproblemen op te lossen kun je iets veranderen. Alleen maar het rusten is dweilen met de kraan open. 

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

BLOG

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page