top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
Girl Tangled Rope.jpg
stress
ontrafelen
Het ontrafelen van stress​
Wanneer je stress ervaart, reageert je lichaam daar direct op. Je komt in een soort staat van paraatheid. Je lichaam maakt je klaar om direct te reageren. Het ontrafelen van stress geeft je waardevolle informatie omdat de kans groot is dat je zelf niet altijd door hebt wanneer je stress ervaart. Vaak vertelt je lichaam in de vorm van een emotie, gedrag of een sensatie je eerder dat je stress ervaart dan dat je hier gedachtes over vormt.
Wat merk je voor reacties bij jezelf als je werkdruk of werkstress ervaart? Stress heeft namelijk invloed op je lijf, je emotie en gedachten. Analyseer dit eens door onderstaande oefening voor jezelf in te vullen? 
Schrijf onderstaand schema over op een papiertje. In de tekst hieronder wordt je stap voor stap meegenomen door de oefening. 
Wat merk je voor reacties bij jezelf als je werkdruk of werkstress ervaart? Stress heeft namelijk invloed op je lijf, je emotie en gedachten. Analyseer dit eens door onderstaande oefening voor jezelf in te vullen? 
Schrijf onderstaand schema over op een papiertje. In de tekst hieronder wordt je stap voor stap meegenomen door de oefening. 
ontrafelen van stress.png
Stap 1: Stressbronnen
Dit zijn de dingen waarvan je stress krijgt. Denk eens terug aan een gebeurtenis waar je stress van kreeg. Of iets wat iemand deed waar je stress van kreeg. Schrijf hiervan eens drie bronnen op. 
 
1.
2.
3.
 
Stap 2: Kies je ingang
Daarnaast kun je kiezen, dit is per persoon verschillend, welke ingang voor jou het makkelijkst is. Welke van onderstaande vragen is voor jou het makkelijkst te beantwoorden?
 
  1. Welke emotie ervoer je wanneer je terug denkt aan een van bovenstaande stressbronnen? Dit kan bijvoorbeeld boosheid of irritatie zijn.
  2. Wat voel je letterlijk in je lichaam gebeuren wanneer je terugdenkt aan een van bovenstaande stressbronnen? Een voorbeeld kan zijn dat je het warm krijgt, dat je hart sneller gaat kloppen of dat je vlekken in je hals krijgt. 
  3. Welke gedachten gaat er door je heen als wordt bloot gesteld aan een van de stressbronnen? Een voorbeeld kan zijn: “Jeetje (of een scheldwoord), daar gaan we weer!.” “Nee he? Dit overkomt me nu alweer!” Pfff ik ben ook zo’n …..(scheldwoord)!”
  4. Hoe kunnen vrienden of je collega’s zien dat jij stress ervaart? Een voorbeeld hiervoor kan zijn: “Wanneer ik stress heb dan hoort mijn collega mij harder typen op mijn toetsenbord.”, “Wanneer ik stress heb dan trek ik mijn rechter schouder omhoog. Dit heb ik zelf niet door maar mijn collega ziet dat ik dan ‘scheef’ zit op mijn bureaustoel.”
Stap 3: Merk het op 
De laatste stap is om het op te merken wanneer je meer druk of stress ervaart. De kans is groot dat je lichaam of je (pieker) gedachten dit als eerste opmerkt. Ook kan je iemand anders vragen als stok achter de deur om je een seintje te geven wanneer diegene bepaalde lichamelijke dingen ziet. 
Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page