top of page
Persoonlijk Probleem Profiel
Jij bent ... 
een Pakezel

Jouw profiel is: Pakezel

  • Je zou graag willen dat niet zoveel mensen op je leunen

  • Je hebt niet de kracht om alles te kunnen doen wat je zou willen doen

  • Tijd maken voor jezelf om je energie op te laden vind je moeilijk. 

Een Pakezel in het kort:

Net als een pakezel draag je een grote last met je mee. Groter dan je eigenlijk dragen kunt. Dit is niet jouw schuld. Deze “lasten” kunnen mensen in je omgeving zijn zoals een van je ouders, je partner of een collega die je energie gewoon helemaal leeg zuigen. Daarnaast kunnen het ook activiteiten zijn zoals bepaalde taken op je werk of thuis die telkens terugkomen waar je geen plezier in hebt. Je kunt goed “mooi weer” spelen maar twijfelt vaak of je nu wel de goede keuze hebt gemaakt. Ook deze gedachten kosten veel energie en het maken je onzeker en zorgen er voor dat je meer potentie in je hebt dan je laat zien. Hierdoor voel je je vaak moe.

 

Voor een Pakezel is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk je last verlicht om op krachten te komen. Goed rusten helpt ook om je energie weer bij te vullen maar let op, in jouw geval is dit dweilen met de kraan open als je niet je gaatjes vult.

Profiel beschrijving:

Je weet dat je blij bent met het grootste deel van je leven. Je bent goed in er iets moois van maken en zelfs als er dingen tegen zitten kun jij nog je blije gezicht op zetten. Ook richting de buitenwereld kan je goed “mooi weer” spelen. 

 

Je bent dus over het algemeen tevreden met je leven. Maar toch zijn er dingen die je stress of piekeren bezorgen. Dit kan iemand zijn uit je privé leven zoals een kind, je partner of een van je ouders waar je zorgen over maakt of het kan iemand op je werk zijn zoals je baas of een bepaalde collega waar je mee werkt die jouw energie gewoon helemaal leeg zuigt als je er te lang bij in de buurt bent. Je vindt het fijn als mensen je een compliment geven maar bent wel erg kritisch op jezelf. Je laat jezelf soms te veel voor andermans karretje spannen omdat je niet onaardig wil zijn. Dit levert je vaak alleen maar meer stress op en vind je eigenlijk helemaal niet fijn. Daarnaast zijn er bepaalde terugkerende activiteiten die je bija iedere dag (of iedere week) opnieuw moet doen waar je helemaal geen plezier in hebt. Dit zorgt er voor je niet fijn voelt en minder zelfvertrouwen hebt dan je wel zou willen.

 

Je doet je best om goed te slapen en genoeg rust te houden maar dit lukt vaak toch niet helemaal. Soms omdat je te laat naar bed gaat maar vooral omdat je nog piekert in bed of ’s nachts ongepland wakker wordt. Daarom heb je tijdens de dag vaak het gevoel moe te zijn en geen “puf” meer te hebben voor de rest van de dag. Dit zorgt er voor dat je niet het meeste uit je leven haalt omdat je vaak ’s avonds of in het weekend eigenlijk het liefste even helemaal niets zou doen. De kans is groot dat je als Pakezel veel meer potentie in je hebt dan je nu gebruikt. Je zou dus veel meer uit je leven kunnen halen dan je nu doet.

 

Het is niet jouw schuld dat je niet alles uit je leven haalt dat je wel zou kunnen. De belangrijkste reden hiervoor is de “energie zuigers” die er om je heen zijn. Dit zijn dus mensen, activiteiten of gedachten die je gewoon ontzettend veel energie kosten. Sommige zijn groot en weet je wat ze zijn maar er zijn ook een heleboel kleine energie zuigertjes die gedurende de dag zorgen dat je helemaal leeg bent aan het einde. Daardoor heb je geen energie meer over om de dingen te doen die je wel zou willen en neem je vaker dan je zou willen genoegen met minder en twijfel je veel over of je nu wel de juiste beslissing hebt genomen.

 

Tips voor een Pakezel:

Als Pakezel is het heel belangrijk om te ontdekken welke lasten je extra met je mee draagt. Soms is het makkelijk om ze concreet te veranderen en soms is het enige wat je kunt doen de manier waarop je ergens aan denkt aan te passen. Wat zijn de dingen die jou het meeste energie kosten. Kun je die stoppen of verminderen?

 

Vooral met de dingen waar je te veel over piekert helpt het om te oefenen met het sturen van je gedachten waardoor je meer controle krijgt over je emoties. Hierdoor slaap je ook veel beter en word je uitgeruster wakker.

 

Als laatste is het voor een Pakezel super belangrijk om je krachten goed te verdelen door vaak genoeg rust in te plannen. Gewoon even niks doen. Hiermee vul je jezelf weer met energie en ga je langer mee.

 

Let op: uiteindelijk is het verlichten van je lasten de enige manier om echt iets te veranderen. Alleen maar meer rusten is dweilen met de kraan open.

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

BLOG

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page