planning
maken
Wat maakt precies een goede planning?
Het maken van een planning is niet altijd eenvoudig. Vaak kost het wat aandacht om er achter te komen wat voor jou een goede en fijne planning is. Ook kan het zijn dat je misschien niet veel keuze hebt in je planning. Dit kan privé zijn omdat je kinderen overal naar toe gebracht willen worden en opgehaald, maar ook zakelijk wanneer je veel afspraken hebt en vergaderingen.
Beïnvloeden van je planning
Wanneer je een planning maakt helpt het je om vooral te focussen op de momenten waarop je zelf wel invloed hebt op je planning. Het kan zijn dat dit 's avonds is wanneer de kinderen naar bed zijn. Maar dit kunnen ook momenten of dagdelen zijn op je werk waarop je geen afspraken / veranderingen of andere verplichtingen hebt.
Elke week is anders
Het lastige van plannen is dat je hier eigenlijk elke week tijd voor vrij moet maken om te kijken hoe je week gaat lopen en wat je voor de toekomst misschien anders zou willen. Het is eigenlijk continu experimenteren en ervaren hoe jij de week ervaart. Daarna kun je voor de weken erop kijken hoe je dit misschien anders kunt doen of anders in kunt plannen.
Richtlijnen voor balans
Wanneer je een planning maakt is het goed om rekening te houden met de volgende factoren:
-
Het tijdstip van opstaan.
-
Het tijdstip om te gaan slapen (zodat je voldoende slaapt 6-8 uur afhankelijk per persoon).
-
Je reistijd.
-
Tijd nemen voor je lunch en avondeten.
-
Vrije tijd voor jezelf!
-
Tijd voor sporten.
-
Tijd voor het huishouden en boodschappen.
-
Indeling van je activiteiten op je werk (kijk waar je mee wilt beginnen wanneer je de meeste energie hebt. Welke taken kosten minder moeite, deze kun je aan het einde van de dag doen wanneer je minder energie over hebt.)
-
Tijd voor sociale activiteiten en of mantelzorg.