top of page
Featured Posts

Balans energievreters en energiegevers

Balans energievreters en energiegevers


Energie is alles, en alles is energie. Gebeurtenissen en emoties geven ons energie of kunnen juist energie vreten (kosten). Voor ons lichaam werkt dit hetzelfde: iets kan energie opleveren of juist energie kosten waardoor je je moe voelt. Maar hoe vind je hier een goede balans in?burnout en MinderMoe

Compenseren

Er bestaat een haast oneindige lijst van categorieën waarop de energiegevers en -vreters van toepassing zijn. Bijvoorbeeld op carrière, vrienden, gezin of je gezondheid. In je werk kunnen taken energie opleveren als deze motiverend of inspirerend zijn. Bureaucratie of een ontplofte mailbox kosten energie. Als je werk meer energie kost dan dat het oplevert is er sprake van een negatieve energiebalans. Jouw werk is dan een energieslurper. Een andere categorie of facet in jouw leven kan dit compenseren als hiervoor ruimte is. Bijvoorbeeld als je ervoor zorgt dat de balans in jouw privéleven positief is dan kan dit jouw negatieve balans in het werk compenseren.


24-7

In ons dagelijks leven moeten we van alles en het liefst proppen we zoveel mogelijk in de 7 dagen van de week. Het liefst bestaat de week uit 9 dagen, maar of de problemen daardoor opgelost zouden zijn..? Het zou mooi zijn als jouw privéleven de negatieve energiebalans van je werk kan compenseren. Maar vaak is dat niet het geval. Een druk gezinsleven, sociale activiteiten of mantelzorg kosten ook veel energie. Als er veel facetten in het leven zijn die negatieve energie opleveren (bijvoorbeeld woonomgeving, privéleven, zakelijk, emotionele groei, lichamelijke klachten) dan kan er uitputting ontstaan en zelfs een burn-out.


Spanning en ontspanning

Stress wordt veroorzaakt door te veel spanning. Vaak ontstaat dit omdat er gedurende de dag meer dingen spanning opleveren dan dat er dingen zijn die ontspanning opleveren. Optimaal gezien zou er tegenover elke spanning, ontspanning moeten staan. Maar voor veel mensen is dit niet haalbaar. Vaak hebben we wel invloed op de hoeveelheid of grootte van de draagkracht die de draaglast kan compenseren. Dit kan je doen door middel van een optimale vitale levensstijl.

Bewustwording

Door bewust te worden van jouw energiegevers en -vreters ben je veel beter in staat om je energie te reguleren. Heb je een druk sociaal weekend voor de boeg? Probeer dan je zakelijke agenda maandag wat rustiger in te plannen. Een stressvolle werkweek met veel deadlines? Probeer dan zoveel mogelijk gezond te eten en alcohol te vermijden (dit geeft alleen maar op korte termijn voldoening maar kost je lichaam veel energie) zodat je optimaal kunt profiteren van de energie in jouw lichaam.


Oplossingen

1. Maak een lijst van energiegevers en -vreters van één categorie. Bijvoorbeeld sociale contacten. Welke sociale contacten geven je energie en welke kosten je energie? Is de lijst van energievreters langer? Dan is het goed om te kijken hoe je anders met deze energievreters om zou kunnen gaan.

2. Stel prioriteiten. Kies wat voor jou belangrijk is. Het is onmogelijk om 9 dagen in 7 dagen van de week te proppen.

3. Compenseer. Heb je een hele drukke week op je werk? Plan dan jouw avonden vrij voor jezelf of met sociale contacten waar je energie van krijgt. Op deze manier compenseer je wat energie kost met iets wat energie oplevert.

4. Planning. Heb je een heel druk sociaal weekend? Probeer dan jouw maandag niet vol te plannen met belangrijke energievretende afspraken op het werk. Op deze manier kan je voorkomen dat je op woensdag al niet meer weet waar je de energie vandaan moet halen om de week door te komen.

5. Laat je niet gek maken door social media zoals Facebook. Het gras van de buren is altijd groener. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat we gemiddeld 221x per dag op onze mobiel kijken. Dit is een behoorlijke energievreter.


Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met betrekking tot energiegevers en energievreters. Kun je wat met de tips of heb je zelf een goede tip? Deel dat dan met ons in het commentaarveld. Ik ben benieuwd!


DerekKom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page