top of page
Featured Posts

10 tips om beter te slapen

10 tips om beter te slapen.

Slecht slapen is niet fijn. Of dat nou komt doordat je ligt te piekeren voordat je inslaapt of dat je slecht doorslaapt en vaak wakker bent. Hieronder vind je 10 manieren om een experiment met jezelf aan te gaan en zo te kijken welke tip jou beter laat slapen:

1. Ruime tijd van te voren geen tv, laptop, Ipad of telefoon gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat met name het blauwe licht van beeldschermen ervoor zorgt dat er minder slaaphormoon (melatonine) wordt aangemaakt. Het activeert de hersenen.

2. Op tijd stoppen met drinken van cafeïne. Cafeïne heeft een gemiddelde halveringstijd van bijna 5 uur. Dus wanneer je om 8 uur begint met 8 koppen koffie dan heb je om 13.00 nog steeds de hoeveelheid cafeïne van 4 koppen koffie in je bloed. Om 18.00 uur heb je nog steeds de hoeveelheid cafeïne van 2 koppen koffie in je bloed en tegen de tijd dat je naar bed gaat is het alsof je net een kop koffie op hebt. Let dus extra op je cafeïne inname na het avondeten.

3. Maak een wandeling voordat je gaat slapen. Frisse koude lucht maakt je loom en ontspannen.

4. Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm is als je wilt slapen. Je lichaamstemperatuur neemt iets af 's nachts. Dit is goed voor de slaap. Onderzoek wijst uit dat 18 graden Celsius de beste slaapkamertemperatuur is voor een gezonde slaap.

5. Leg je telefoon niet te dicht bij je hoofd als je wilt gaan slapen. Er zijn onderzoeken die aantonen dat elektromagnetische straling de slaap verstoort. Ook draadloos internet (wifi) en alle elektrische apparatuur waar stroom op staat (220volt), geven elektromagnetische straling af. Het kan dus geen kwaad om telefoons uit de slaapkamer te verbannen of om je mobiele telefoon op de vliegtuig modus te zetten. Probeer dit gewoon eens uit.

6. Alcohol helpt je weliswaar om sneller in slaap te vallen maar hierdoor slaap je minder diep èn korter.

7. Voor het slapen gaan de befaamde warme melk met honing drinken kan helpen. Koolhydraten en eiwitten helpen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast is het drinken van iets warms ontspannend.

8. (Chronische) stress haalt je slaap-waak ritme onderuit. Het zorgt ervoor dat je lichaam continu in de vecht-vlucht modus is. Het doen van een ademhalingsoefening, je hoofd leegmaken door dingen op te schrijven, een ontspannend boek lezen kunnen allemaal helpen om tot rust te komen en te ontspannen overdag maar ook in de periode voordat je naar bed gaat. Vermijd het befaamde 'nog even je email checken' voordat je gaat slapen waarbij je een 'probleem' mail van je werk tegenkomt. Dit activeert je hersenen en helpt je niet om in slaap te vallen.

9. Breng jezelf in slaapmood. Tegen jezelf zeggen: "Ik moet nu slapen, ik moet nu slapen" helpt niet om te slapen. Je innerlijke stem lui, ontspannen, traag en laag van toon maken heeft meer impact.

10. Sluit de dag af door alvast te bedenken wat je morgen allemaal wilt doen. Hierdoor bereid je jezelf onbewust voor op de volgende dag. De kans is groot dat je de volgende dag energieker en met een beter gevoel opstaat. Mochten er dingen zijn die je te binnen schieten, schrijf deze op en vertel jezelf dat je deze makkelijk morgen kunt oppakken. Zo maak je je hoofd leeg en creëer je rust.

Tot slot

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Dus mijn vraag aan jou:

Welke van deze tips hebben voor jou geholpen? Of heb je een andere tip die bij jou goed werkt?

Deel alsjeblieft jouw inzicht in het commentaarveld onderaan deze pagina,

Ik ben heel benieuwd…

Succes gewenst,

Derek

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page