top of page
Featured Posts

5 tips voor energiegevende voeding

5 tips voor energiegevende voeding, doe er je voordeel mee.

1. Vermijd bewerkte producten zo veel mogelijk. Bewerkte producten bevatten geen of minder vitaminen en mineralen. Vitaminen en mineralen zijn essentieel in het lichaam voor herstel en opbouw. Door het eten van bewerkte producten (bijvoorbeeld uit een pakje) onttrekt je lichaam de nodige vitaminen en mineralen uit zijn of haar voorraad. Als dit maar lang genoeg duurt ontstaat er een tekort en raakt het lichaam uit balans wat voor minder energie of zelfs lichamelijke klachten (en ziekten) kan zorgen.

2. Drink voldoende water.

Vermoeidheid is een van de eerste symptomen van uitdroging (dehydratie). Bij een energiedip zou het best eens kunnen dat je te weinig water hebt gedronken. Het drinken van 1 of 2 glazen water zorgt ervoor dat je eerder over een energiedip heen bent. Het voldoende drinken van water of thee (groene thee of kruidenthee) gedurende de dag zorgt ervoor dat je meer energie hebt. Onderzoek heeft aangetoond dat 1,5 tot 2 liter per dag genoeg is om meer energie te krijgen.

3. Eet en drink bewust.

Alleen maar gezonde voedingsmiddelen eten is haast onmogelijk. Misschien lukt het je wel om bewuster te worden waarom je iets zou willen eten. Door een ongezond voedingsmiddel, op het moment dat je hier trek in hebt, een cijfer te geven op een schaal van 0-10 zou je voor jezelf kunnen bepalen of je het op dat moment wel of niet wilt eten.

Voorbeeld: Je geeft ongezonde voeding een score tussen de 0 en 10 waarmee je aangeeft hoe lekker je denkt dat dit gaat zijn. Je besluit ongezonde voeding die onder een 7 scoort te laten staan. Als je een stuk cheesecake ziet die voor jou een 9 is besluit je deze te eten. Maar een cheesecake die een 5 scoort (omdat je denkt dat deze niet vers is, te zoet en er niet lekker genoeg uitziet) laat je staan. Deze is het namelijk niet waard om af te wijken van je doel: meer energie, een paar kilo afvallen en het voorkomen van een energiedip.

4. Vermijd belastende voedingsmiddelen. Suiker, koffie en alcohol zijn tijdelijke oppeppers, maar op de lange duur kosten deze voedingsmiddelen je lichaam enorm veel energie om ze te verwerken of af te voeren. Je denkt dus energie te winnen, maar eigenlijk verlies je alleen maar energie als je suiker, cafeïne of alcohol nuttigt. Natuurlijk kan een kleine hoeveelheid van tijd tot tijd geen kwaad, maar met mate.

5. Let op de pH-waarde in voeding.

Je lichaam heeft een optimale pH-waarde (zuurtegraad) waardoor alle chemische processen goed kunnen verlopen. De voeding die je inneemt heeft hier veel invloed op. Er zijn namelijk voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat de zuurtegraad daalt (de pH-waarde wordt kleiner, je lichaam wordt zuurder). Dit kost je lichaam meer energie. Er zijn ook voedingsmiddelen die de zuurtegraad in je lichaam verhogen (de pH-waarde wordt groter, je lichaam wordt meer basisch, ook wel alkalisch genoemd). Dit zorgt ervoor dat processen makkelijker verlopen en ze minder energie kosten. Hierdoor heb je meer energie over. De gemiddelde zuurtegraad van je lichaam is net iets onder de 7 pH. Als je voedingsmiddelen eet die een basisch effect hebben verhoog je de pH van je lichaam waardoor je meer energie krijgt. De grootste boosdoeners van verzuring (lagere pH-waarde van je lichaam) zijn suiker, koffie, alcohol en graan producten.

Ik daag je uit om met één van deze tips te experimenteren en zo je energie gedurende de dag te bevorderen. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Welke tip helpt jou? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Veel succes!

Derek


Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page