top of page
Featured Posts

5 tips tegen breinvervetting

5 tips tegen breinvervetting

Tegenwoordig krijgt je brein steeds meer externe prikkels te verwerken. In de media wordt dit ook wel breinvervetting genoemd. Prikkels die je krijgt van de tv, computer, mobiele telefoon en het drukke dagelijkse leven. Dit kost niet alleen heel veel energie, het werkt ook verslavend.

Hieronder 5 experimenten die je vandaag al zou kunnen uitproberen om het aantal prikkels te verminderen. Mooi want een experiment kan niet mislukken!

Tip 1

Kijk je ook bij iedere notificatie op je telefoon? Hoeveel apps hebben wel niet een notificatie: whatsapp, Facebook, Linkedin, email, het nieuws… Mijn nieuwsgierigheid overwint het bijna altijd van mijn concentratie en dat kost veel energie.

Experiment: Zet je notificaties op je telefoon uit. Controleer op vaste tijden je berichten en werk deze 1 voor 1 af. Je aandacht wordt nu niet meer afgeleid en je bespaart tijd en energie.Te grote stap? Zet dan alleen de onbelangrijke apps uit. Elke kleine stap helpt.

Tip 2

Misschien herken je deze irritatie wel: je bent net een belangrijk inhoudelijke email aan het typen als er een email notificatie door je beeldscherm komt (inclusief piep) die meteen je aandacht opeist. Deze afleiding kost je je concentratie en zorgt ervoor dat je van een half afgeronde taak naar een andere taak overstapt. Het gevolg is dat je minder productief bent en minder energie over hebt voor andere dingen.

Experiment: Wees je bewust van wat je kan storen tijdens belangrijke taken. Ben je bezig met iets wat je opperste concentratie vereist? Zorg dan dat je niet gestoord kan worden. Zet je telefoon op stil en maak je collega's duidelijk dat je even niet gestoord wilt worden.

Tip 3

Je hoort iets trillen! "Is dat mijn telefoon of die van jou?" Vaak hoor je iets vaag trillen en gelijk vraag je je af of dat jouw telefoon is. Meestal is het gewoon de telefoon van iemand anders die bij je in de buurt zit. Maar weg is je concentratie.

Experiment: Zet je telefoon alleen aan als je gestoord wilt worden. Bij het horen trillen van een telefoon kan je dit bewust negeren omdat je zeker weet dat deze niet van jou is.

Tip 4

Leer je brein aan wat rust is en hoe het is om te ontspannen. Je brein is verslaafd aan prikkels en raakt hieraan gewend. Zelfs als er geen externe prikkels zijn dan vult hij de ‘stilte’ op door gedachtes. Het resultaat is piekeren of malen.

Experiment: In de sportschool kun je niet ineens 100kg liften. Dit bouw je op door te trainen. Hetzelfde geldt voor je brein. Begin met een eenvoudige ademhalingsoefening. Bewust ga je met je gedachten naar je ademhaling. Hoe voelt de lucht door je neus of mond? Waar zit je ademhaling, hoog of laag? Hoe snel is je ademhaling? Wat gebeurt er als je diep of juist oppervlakkig ademhaalt? Hoe vaker je dit toepast hoe sneller je brein went aan (langere) periodes van rust.

Tip 5

Netflix en de televisie zijn een oneindige bron van passief vermaak. Je hoeft weinig moeite te doen om je aandacht bij een spannende serie te houden met als resultaat een verslapte concentratieboog. Daarnaast zorgen het licht van het scherm en de bewegende beelden voor onrust en activering in je brein. Niet handig als je daarna snel wilt gaan slapen.

Experiment: Daag je concentratieboog uit door actief je concentratie te trainen. Luister eens vaker naar alleen muziek, lees een boek of doe een kruiswoordpuzzel. Wees niet te snel teleurgesteld als je na 10 of 15 pagina’s je boek weer weglegt. Het heet tijd nodig om je concentratie boog op te bouwen.

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page