top of page
Featured Posts

Kan jij een olifant dragen? Of voel je je wel eens een pakezel?

Kan jij een olifant dragen? Of voel je je wel eens een pakezel?

Kan jij een olifant dragen? Misschien niet fysiek maar hoe zit dat mentaal? Vaak zijn er ‘roze’ olifanten waar je niet aan wilt denken en die er toch zijn. Je draagt ze overal mee naar toe: naar je werk, naar huis en wanneer je op de bank tv aan het kijken bent. Ja zelfs in je dromen.

Deze blog gaat over het vinden van een goede balans tussen je draagkracht en je draaglast.

Draagkracht

Je draagkracht is de hoeveelheid kracht die je hebt om dingen te dragen. Dit is zowel een fysieke als mentale kracht. De fysieke kracht is eenvoudig te meten door gewichten te heffen of de duur van de inspanning.

Mentale draagkracht is minder eenvoudig te meten. Hoeveel positieve of negatieve gedachten draag jij met je mee? Dit zijn emotionele blokkades zijn of gedachten die je probeert weg te stoppen.

Voorbeeld van Marloes: “Vroeger raakte ik snel in paniek als ik meerdere dingen tegelijk moest doen. Ik was snel het overzicht kwijt en had dan geen idee waar of hoe ik moest beginnen. Als iemand mij vroeg om iets te doen zei ik altijd ja. Want iedereen om mij heen is druk maar ze klagen niet en lijken dit prima aan te kunnen.”

Hoeveel draagkracht je hebt, is voor iedereen anders. Je bent uniek, dus de hoeveelheid draagkracht die je hebt is voor jou anders dan voor anderen. Het is vaak makkelijk om bij een ander de hoeveel draagkracht te zien. Maar bij jezelf is dat lastiger.

De hoeveelheid draagkracht die je hebt is te beïnvloeden. Wanneer je batterij vol is dan is je draagkracht groter. Je hebt genoeg energie. Is je batterij leeg dan is je draagkracht lager. Je draagkracht kun je trainen. Je traint je draagkracht door uit je comfortzone te gaan. Hoe makkelijker jij omgaat met ongemakkelijke situaties, hoe meer je draagkracht groeit en hoe meer je aan kunt.

Draaglast

Je draaglast is de hoeveelheid lasten die je dagelijks draagt, zowel fysiek als mentaal. Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid lasten die ze dragen. Onbewust kunnen er veel verschillende dingen op de achtergrond toch aanwezig zijn en voor een last zorgen. Vaak zijn dit dingen die je probeert weg te stoppen. Het wegstoppen van deze gedachten kost energie en zijn energielekken. Draaglast kost je dus energie.

Voorbeeld van Marloes: “Ik merkte op een gegeven moment dat ik steeds moeilijker sliep en langer nodig had om op gang te komen. Ik had vaker last van hoofdpijn en meer last van blessures na het sporten. Ik had niet door dat ik mezelf mentaal aan het pushen was om door te gaan. Om maar niet toe te geven aan mijn vermoeidheid.”

Stress is voor veel mensen ook een grote draaglast. Als je maar lang genoeg stress hebt, dan raak je daar aan gewend. Je hebt niet meer door hoe je echt kunt ontspannen. Hierdoor krijg je kans op hoofdpijn, hartkloppingen en transpireer je meer. Bij een langere periode van ontspanning (bijvoorbeeld in een vakantie) is het mogelijk dat je ziek wordt. De stress heeft je al die tijd op de been gehouden maar eigenlijk was je al reserves al aan het verbranden.

Draaglast versus draagkracht

Wat gebeurt er wanneer de dingen die je draagt, je draaglast, groter zijn dan de dingen die je kunt dragen, je draagkracht? Juist dit gaat niet goed.

Vergelijk dit met een pakezel die een kar trekt die te zwaar is. In het begin gaat het nog wel maar snel ontstaat er slijtage. De ezel krijgt bijvoorbeeld blessures, verliest gewicht en spiermassa. Het lukt niet meer om de kar te trekken. Zowel mentaal niet als fysiek.

Herken je dit? Het moment dat je uitgeput bent? Ja? Dan is de kans groot dat jouw draaglast groter is dan jouw draagkracht. Je bent je reserves aan het verbranden. Als dit lang genoeg doorgaat ligt een burn-out op de loer. Burn-out betekent dat je letterlijk en figuurlijk opgebrand bent. Alle reserves zijn op, je hebt geen draagkracht meer.

Voorbeeld van Marloes: “Toen ging het niet meer. Ik kon ’s morgens niet meer uit mijn bed komen. Later bij een coach kreeg ik het inzicht dat mijn draaglast jarenlang veel groter was dan mijn draagkracht. Mijn batterij was altijd leeg. Maar mentaal vond ik, dat ik gewoon alles moest kunnen wat ik vroeger ook kon. Ik had niet door dat het ten koste ging van mijn reserves. Mijn draagkracht werd beetje bij beetje minder terwijl mijn draaglast hetzelfde bleef.”

Voel en luister waar je balans zit

Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met de balans tussen je draaglast en draagkracht. Elke dag is anders en je draagkracht verschilt ook van tijd tot tijd, net zoals je draaglast. Luister goed naar je intuïtie. Ook je lichaam geeft aan of je je fit en sterk bent om de last te dragen. Zie je tegen veel dingen op en heb je nergens zin in? Dan is de kans groot dat je last groter is dan je kracht.

Veel plezier,

Groeten, Derek

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page