top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
Cute young man sleeping on bed.jpg
top 10
slaaptips
De top 10 slaaptips​
Vanuit de praktijk en de trainingen hebben we een top 10 slaaptips gemaakt. Het is belangrijk om voor jezelf te kijken met welke tip jij wilt experimenteren wanner je beter wilt slapen. 
Tip 1: Zorg voor een schone lucht en voldoende ventilatie in je slaapkamer. Als alle ramen dicht zitten is er geen toevoer meer van frisse lucht (en dus zuurstof). Laat altijd een raam open of op een kiertje.
 
Tip 2: Verduister je kamer zo goed mogelijk. Hoe donkerder hoe beter. Licht heeft namelijk veel invloed op ons slaap-waakritme. Licht zorgt voor de aanmaak van waakhormonen. Zeker in de zomer wanneer het vroeg licht wordt is het belangrijk om je kamer goed te verduisteren zodat je niet te vroeg wakker wordt.
 
Tip 3: Zorg dat je relaxt naar bed gaat, dit doe je door s’avonds voldoende te ontspannen. Probeer minimaal een uur voor het naar bed gaan geen actieve en/of opwindende dingen meer te doen. (de komende twee tips kunnen hierbij helpen).
 
Tip 4: Lees! Lees een half uur voordat je gaat slapen een boek of een tijdschrijft. Dit is vaak veel minder prikkelend dan tv kijken of op je mobiel. Vermijd heftig en/of te dramatisch materiaal wat in je kop blijft rondspoken.
 
Tip 5: Meditatie is een goed hulpmiddel om je hoofd even helemaal leeg te maken en tot rust te komen. Een makkelijk toepasbare manier van mediteren is door je helemaal te focussen op je ademhaling. Probeer je heel bewust met je ademhaling bezig te houden en niet aan andere dingen te denken. De mp3's onderaan de pagina kunnen je hierbij helpen. 
 
Tip 6: Een actieve levensstijl, bijvoorbeeld door overdag voldoende te sporten, bevordert een goede nachtrust. Je kunt het beste niet vlak voor het naar bed gaan sporten of op een andere manier erg actief zijn (zo’n 2 a 3 uur voor het slapen).
 
Tip 7: Laat de verwarming s’nachts niet aan staan. Een koele temperatuur (niet te koud) is het beste om goed te slapen. 15 a 16 graden is een ideale slaaptemperatuur. Je lichaamstemperatuur daalt tijdens het slapen. Als het te warm is zal je lichaam minder snel afkoelen en als het te koud is wil je lichaam dit ook corrigeren. Hierdoor slaap je lichter en word je sneller wakker.
Tip 8: Een vast avondritueel helpt je beter in slaap te vallen. Als je een vast patroon aanhoud s’ avonds, bv een uur voor het naar bed gaan, dan gaat je lichaam en onderbewuste dit op een gegeven moment (onbewust dus) herkennen. Je lichaam en geest krijgt zo ”seintjes” dat het bijna tijd is om te gaan slapen, en gaat zich ”klaarmaken” door slaaphormonen aan te maken.
 
Tip 9: Zet elektronische apparaten zoveel mogelijk uit. Denk aan computers, draadloze telefoons en mobieltjes, je modem etc. De elektrische golven die deze apparaten uitzenden zouden wel eens veel invloed kunnen hebben op onze slaap. Er is veel discussies over de invloed en mogelijke schadelijke gevolgen van straling en elektrische golven voor de gezondheid. Een verstoorde nachtrust wordt hierbij ook vaak genoemd. Keihard bewijs lijkt er nog niet te zijn, maar het is een feit dat er wel heel veel onderzoeken, verhalen, ervaringen en toevalligheden zijn die erop wijzen dat het niet helemaal goed is om er de hele dag en nacht aan te worden blootgesteld. Ik probeer hier zelf in ieder geval rekening mee te houden en zou het jou ook aanraden. Hier gaat overigens zeker nog een artikel over volgen op InSlaap. Omdat er zoveel discussie en verschillende informatiebronnen over zijn wil ik me hier eerst heel goed in verdiepen voordat ik uitspraken ga doen.
 
Tip 10: Drink kruidenthee voor het slapen gaan. Geen gewone thee (en zeker geen  koffie) waar theïne/cafeïne in zit. Dit werkt juist stimulerend en houd je wakker! Drink ook niet teveel thee in verband met het moeten plassen s’ nachts.
 
Extra tip: 
 
Warme melk voor het naar bed gaan goed is voor de slaap is dus geen fabel! Hierin zitten grondstoffen die je lichaam helpen om het slaaphormoon melatonine aan te maken. 
Opmerking: De volgorde is willekeurig, dit is niet op volgorde van wat het meeste voorkomt. 
Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page