top of page
Persoonlijk Probleem Profiel
Jij bent een... 
Slappe vaatdoek

Jouw profiel is: Slappe vaatdoek

  • Je hebt geen puf om alles te doen wat je wilt doen. 

  • ’s Morgens als je opstaat weet je niet goed hoe je de dag moet doorkomen.

  • Je vind eigenlijk niks meer echt leuk.

  • Je voelt je vaak somber en je hebt nergens energie voor.

Slappe vaatdoek in het kort:

Je bent zo slap als een vaatdoek en hebt symptomen van burn-out. Dit is niet jouw schuld. De oorzaak dat je je zo slap voelt is een opeenstapeling van verschillende oorzaken. Je probeert al een lange tijd je hoofd boven water te houden maar het lijkt alsof je steeds verder wegzakt. Je kunt goed “mooi weer” spelen maar twijfelt vaak of je nu wel de goede keuze hebt gemaakt. Ook deze gedachten kosten veel energie en het maken je onzeker en zorgen er voor dat je meer potentie in je hebt dan je laat zien. Hierdoor voel je je eigenlijk altijd moe.

 

Als je je zo slap voelt is het heel belangrijk om zo snel mogelijk rust en ruimte te vinden om te ontspannen. Goed rusten helpt je om je energie enig sinds bij te vullen maar let op, in jouw geval is dit dweilen met de kraan open als je niet leert omgaan met de oorzaken. 

Profiel beschrijving:

Je weet dat je blij bent met het grootste deel van je leven. Je bent goed in er iets moois van maken maar soms zitten er meer dingen tegen dan mee. Wat je ook probeert het lukt je niet om weer net zoals vroeger te zijn. Richting de buitenwereld lukt het steeds minder goed om “mooi weer” te spelen. 

 

Er zijn steeds meer dingen waar je over twijfelt. Je vindt het fijn als mensen je een compliment geven maar bent wel erg kritisch op jezelf. Je laat jezelf soms te veel voor andermans karretje spannen omdat je niet onaardig wil zijn. Dit levert je vaak alleen maar meer stress op en vind je eigenlijk helemaal niet fijn. Daarnaast zijn er bepaalde terugkerende activiteiten die je bija iedere dag (of iedere week) opnieuw moet doen waar je helemaal geen plezier in hebt. Dit zorgt er voor je niet fijn voelt en minder zelfvertrouwen hebt dan je wel zou willen.

 

Je doet je best om goed te slapen en genoeg rust te houden maar dit lukt vaak toch niet helemaal. Soms omdat je te laat naar bed gaat maar vooral omdat je nog piekert in bed of ’s nachts ongepland wakker wordt. Daarom heb je tijdens de dag vaak het gevoel moe te zijn en geen “puf” meer te hebben voor de rest van de dag. Dit zorgt er voor dat je niet het meeste uit je leven haalt omdat je vaak ’s avonds of in het weekend eigenlijk het liefste even helemaal niets zou doen. De kans is groot dat je als Slappe vaatdoek veel meer potentie in je hebt dan je nu gebruikt. Je zou dus veel meer uit je leven kunnen halen dan je nu doet.

 

Het is niet jouw schuld dat je niet alles uit je leven haalt dat je wel zou kunnen. De belangrijkste reden hiervoor zijn de dingen die veel energie kosten. Dit kunnen mensen, activiteiten of gedachten zijn. Sommige energie vreters zijn groot en weet je wat ze zijn maar er zijn ook een heleboel kleine dingen die energie kosten die gedurende de dag zorgen dat je helemaal leeg bent aan het einde. Daardoor heb je geen energie meer over om de dingen te doen die je wel zou willen en neem je vaker dan je zou willen genoegen met minder en twijfel je veel over of je nu wel de juiste beslissing hebt genomen.

 

Tips voor als je een slappe vaatdoek bent:

Als je een slappe vaatdoek bent is het heel belangrijk om te ontdekken hoe je kunt ontspannen maar ook om te kijken wat je zoveel energie kost. Soms is het makkelijk om dit concreet te veranderen en soms is het enige wat je kunt doen de manier waarop je ergens aan denkt aan te passen. Wat zijn de dingen die jou het meeste stress kosten. Kun je die stoppen of verminderen? En wat zijn dingen die je leuk vind om te doen waardoor je ontspant?

 

Vooral met de dingen waar je te veel over piekert helpt het om te oefenen met het sturen van je gedachten waardoor je meer controle krijgt over je emoties. Hierdoor slaap je ook veel beter en word je uitgeruster wakker.

 

Als laatste is het wanneer je je zo slap voelt belangrijk om je krachten goed te verdelen door vaak genoeg rust in te plannen. Gewoon even niks doen. Hiermee vul je jezelf weer met wat energie en ga je langer mee.

 

Let op: uiteindelijk is het aanpakken van de oorzaken de beste manier om iets te veranderen. Alleen maar meer rusten is dweilen met de kraan open.

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

BLOG

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page