top of page
stress
en piekeren
De relatie tussen stress en piekeren
Stress is eigenlijk een chemische reactie die in je lichaam plaats vindt op het moment dat er iets gebeurt wat je spannend vindt of druk veroorzaakt. Deze chemische reactie heeft het doel om je lichaam klaar te maken voor een vecht of vlucht reactie. Het hormoon adrenaline komt vrij. Dit zorgt ervoor dat je in een soort opperste staat van paraatheid bent. Hierdoor krijgen je hersenen ook meer energie en is de kans groot dat je meer gaat nadenken en piekeren.
Lichamelijke reactie bij stress
Bij stress wordt het sympatisch zenuwstelsel in je lichaam geactiveerd (SZS). Wanneer dit geactiveerd wordt zorgt dit voor:
-
Stijging van je bloeddruk.
-
Stijging van je hardslag
-
Meer zuurstofrijk bloed dat stroomt naar je spieren, je hart en je hersenen.
-
Stijging van je bloedsuikerspiegel zodat er meer brandstof (glucose) geleverd kan worden aan je spieren.
-
Je spieren spannen zich samen.
-
De longblaasjes verwijderen zich en je ademhaling wordt sneller voor een betere opname van zuurstof.
-
Het bloed trekt weg uit je gezicht.
-
Je spijsvertering komt op een laag pitje te staan.
-
Je keel knijpt samen, je handen worden koud en het zweet breekt je uit.
Gezond of ongezond?
Misschien herken je wel dat juist wanneer je een beetje onder druk staat dit je een goed gevoel geeft: “Je voelt je scherp, je bent gefocust en dat ene kan er ook nog wel bij.” En dat klopt vaak ook. Want net zoals bij topsporters presteer je het beste wanneer je onder de juiste hoeveelheid druk of stress staat. Je profiteert dan van de voordelen van het stresshormoon adrenaline.
Maar wanneer je te veel stress ervaart of wanneer je continu onder druk staat werkt dit tegen je. Je geeft je lichaam dan onvoldoende mogelijkheid om te herstellen. Want juist rust en ontspanning is nodig om terug in balans te komen. Wanneer je ontspant (door tijd voor jezelf te nemen, goed en voldoende te slapen en gezond te sporten) laad je je batterij op. Hierdoor krijgt je lichaam genoeg energie en tijd om zichzelf te kunnen herstellen en repareren.
Stress en piekergedachten
Het is niet gek dat wanneer je meer onder druk staat of stress hebt dat je hersenen dan ook meer in de actie stand staan. Het gevolg is vaak dat je daardoor juist meer gedachtes hebt. Omdat je brein hetzelfde werkt als een computer, wat je er in stopt dat komt er ook uit, kan het handig zijn om jezelf de juiste vragen te stellen. Want wanneer je brein het antwoord niet weet op een vraag, bijvoorbeeld “Wat kan er morgen fout gaan?”, dan is de kans groot dat het allerlei oplossingen gaat bedenken. Veel van deze oplossingen zijn vaak irreëel en een bron van pieker gedachtes.
VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE
bottom of page