top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
download.jpg
tips voor
rust & ontspanning
Tips voor meer rust en ontspanning​
Hieronder kun je 10 tips voor meer rust en ontspanning vinden. Kijk eens voor jezelf wat je aanspreekt. De kans is groot dat er ook andere dingen zijn waar jij van geniet en wat je ontspanning geeft. Plan deze eens bewust wat vaker in gedurende de week. Ook is het goed om nog meer te ontdekken wat jouw ultieme relax en ontspan top 3 is. 
Tip 1: Luister muziek
Luister naar rustgevende muziek. Bijvoorbeeld op Spotify kun je de top 10 most relaxed tunes ever (according to science). Uit een onderzoek door stressspecialisten bleek dat het nummer Weightless door de band Marconi Union het best helpt om te ontspannen. Een continu ritme van 60 BPM (Beats Per Minute) zorgt ervoor dat je hersengolven en hartritme zich aanpassen aan het ritme. Ontspanning gegarandeerd! 
 
Tip 2: Zoenen en knuffelen
Zoen met je geliefde. Volgens een Amerikaans onderzoek in 2009 komen bij het zoenen het hormoon oxytocine vrij. Waarom is dat nou goed nieuws? Oxytocine op zijn beurt bestrijdt het stresshormoon cortisol, en zorgt er dus voor dat je er na het zoenen een stuk meer ontspannen bij loopt.​ Oxiytocine komt ook vrij bij lichamelijk contact, wanneer je met iemand knuffelt. Dit kan ook met een huisdier zijn. 
Tip 3: Kijk een grappige film
Kijk een grappige film (alleen als je hier echt tijd voor vrij kunt maken). Van lachen weten we al een tijdje dat we er gelukkiger van worden. Het zorgt er ook voor dat we minder last hebben van stress, wees dit onderzoek uit 2009 uit.
Tip 4: Lachen
Mensen die veel lachen, hebben minder cortisol (daar is 'ie weer) in hun lichaam.
Met yoga controleer je je ademhaling en breng je je lichaam in houdingen die je spieren ontspannen. Dit bestrijdt vermoeidheid, depressie en angst. In een onderzoek
onder vijftig geneeskundestudenten (Bergen & Owen, 1987) ontdekten onderzoekers dat yoga tot betere examenresultaten leidt. De oorzaak hiervan werd gezocht in een hogere
concentratie, lagere irritatie niveaus en een positievere kijk op het leven, allemaal als gevolg van het beoefenen van yoga.
Tip 5: Pure chocolade 
Eet wat meer pure chocolade. 40 gram donkere chocolade per dag helpt ons met stress om te gaan door 'vrolijke stoffen' in de hersenen aan te maken die bekend staan als bèta-endorfinen. Over
het onderzoek daarnaar schrijft Anna Magee in haar boek The De-Stress Diet (Anna Magee, 2012).
Tip 6: Mentale trigger om te ontspannen
Leer jezelf een mentale trigger aan. Leer jezelf een routine aan om te ontspannen vlak voor een activiteit die stress veroorzaakt. In zijn boek The Art of Learning (2018) beschrijft Josh Waitzkin deze truc als
'spontane ontspanning'. Als routine mag je zelf iets kiezen waar je lekker ontspannen van raakt. Een warm bad, even naar muziek luisteren, op een bankje zitten in het
park, noem maar op.
 
Tip 7: Negeer je telefoon 
Volgens onderzoek van de British Psychological Society raken mensen ontzettend in de stress van het constant checken van hun telefoon. Voor werkgerelateerde
zaken is het prima; het gaat juist fout als je blijft checken voor persoonlijke berichten. Mensen raken hiervan in de stress omdat ze zich genoodzaakt voelen om
constant op de hoogte te blijven van wat er in hun sociale leven gebeurt.
 
Tip 8: Ga de natuur in
In Japan vormt ‘shirin-yoku’, oftewel ‘forest bathing’, al jaren een populaire therapie tegen futloosheid, stress en andere kwalen (bron naturequest.nl). Het idee: bewuste bewegingsmeditatie tussen de cipressen brengt je in een verhoogde staat van bewustzijn, waardoor stress en negatieve gedachten verminderen en je weerstand verbetert.De meeste mensen verblijven een of twee dagen in het bos, maar volgens onderzoekers van de Nippon Medical School in Tokio zou een natuurwandeling van drie uur je lichaam en geest al voor een hele week kunnen kalmeren.
 
Tip 9:  Zoek sociale contacten op bij wie je helemaal jezelf kunt zijn
 
Tip 10: De vijfvinger oefening
De vijfvingeroefening is een oefening in zelfhypnose. Het kost hooguit tien minuten. Telkens wanneer je spanning voelt, kun je de oefening doen. Prent van tevoren de volgende vier stappen goed in je hoofd.
Raak met je duim je wijsvinger van dezelfde hand aan (gebruik hiervoor je linker of rechter hand). Terwijl de vingers elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je lichaam zich prettig moe voelde, bijvoorbeeld na het sporten of na een fikse wandeling.
1. Raak met je duim je middelvinger van dezelfde hand aan. Op het moment dat ze elkaar raken, denk je terug aan een tijd dat je liefde ervoer. Een warme omhelzing, een bijzonder gesprek, een innige vrijpartij met je geliefde, enzovoort.
2. Raak met je duim je ringvinger van dezelfde hand aan. Denk terug aan een mooi compliment dat je gekregen hebt. Probeer dat nu echt te ontvangen.
3. Raak met je duim je pink van dezelfde hand aan. Nu denk je terug aan een prachtige plek waar je ooit bent geweest. Blijf daar een tijdje.
4. Je zal je hierna vitaler voelen, meer innerlijke vrede ervaren en meer zelfvertrouwen hebben.
 
Opmerking: Deze volgorde is willekeurig, dit is niet op volgorde van wat het meeste ontspant. Het is goed om voor jezelf uit te vinden wat voor jou goed werkt om tot rust te komen. 
Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page