top of page
minder moe in 30 dagen kennisbank1.png
whiteboard post-it colored notes.jpg
moetjes
Moetjes​
Wanneer je het idee hebt dat je veel dingen moet maar hier erg tegen op ziet is de kans groot dat je weerstand ervaart om iets te doen. Vaak heb je een reden, gedachte of een gevoel wat deze weerstand oproept. In deze blog ga je in 6 simpele stappen aan de slag om minder te moeten en meer te willen!
Moeten
Wanneer je iets van jezelf moet of van iemand anders iets moet betekent dit dat je verplicht bent om dit te doen. Of je het nu leuk vind of niet. De kans is groot dat hoe langer je iets uitstelt wat je moet doet dat het moeilijker wordt om dit te doen. Ook kunnen gevoelens zoals angst, frustratie of verdriet je tegenhouden om iets te doen. Vaak wanneer je de lat voor jezelf te hoog legt wordt het een ‘moetje’. 
 
Willen 
Wanneer je iets wilt dan ben je vaak intrinsiek gemotiveerd om dit te doen. Je hebt een verlangen of behoefte om iets te doen. Wanneer je iets wilt geeft het je vaak iets positiefs. Je krijgt hier waarschijnlijk energie van en het is iets waar je jezelf positief mee uitdaagt. 
Onderstaand stappenplan kun je gebruiken om het moeten te veranderen in willen. Dit moet je niet doen maar wanneer je denkt dat het je iets oplevert wil je waarschijnlijk hier wel wat tijd en energie voor vrijmaken. Veel plezier!
 
Stap 1
Maak een lange lijst van alles waarvan jij vindt of denkt dat je het moet. Maak hele zinnen die beginnen met: ‘Ik moet…’. Blijf schrijven en stop pas na 10 tot 15 minuten. Als je wilt kun je hiervoor de time zetten op je mobiele telefoon. Alles wat in je opkomt mag op de lijst – werk en privé door elkaar. Het maakt niet uit. Ga helemaal los.
 
Stap 2
Klaar met de lijst? Shocking hè, als je ziet wat je allemaal moet. Daar ga je nu verandering in brengen. Streep overal het woord ‘moeten’ weg, als je er zonder nadenken ‘willen’ van durft te maken.
 
Bijvoorbeeld: 
‘Ik moet nog naar de sportschool’ kan ik niet zonder twijfel omzetten in ‘ik wil’. Maar ‘Ik moet snel een nieuwe afspraak maken met mijn vriendinnen’ is een makkie: ja leuk, dat wil ik. Daar heb ik zin in.
 
Maak een nieuw lijstje van de ‘ik wil’ zinnen. Zo ontstaan er 2 lijsten. Leg je ik-wil-lijst even apart. Met het ‘ik moet’ lijstje zet je stap 3.
 
Stap 3
Stel jezelf bij de overgebleven zinnen op de ik-moet-lijst steeds een aantal vragen:
  • Waarom moet ik dat?
  • Van wie moet ik dat?
  • Wat gebeurt er als ik het niet doe?
  • Moet het wel nu?
  • Is het waar dat ik dit moet doen?
​​
Wat gebeurt er met je lijst? Welke dingen vallen weg?
Wat blijft staan, probeer je nu om te zetten naar willen-zinnen. Hoe voelt dat?
 
Stap 4
Voeg nu de lijstjes uit stap 2 en 3 samen, de ‘ik wil’ lijstjes. Het kan een keurig overzichtelijk, beknopt lijstje zijn.
Is de lijst voor je gevoel toch nog te lang om keuzes te kunnen maken? Ga er dan nogmaals doorheen en vraag je serieus af of je dit allemaal écht zelf wilt of dat er stiekem toch willen of moeten voor een ander tussen zit. Het kan zijn dat er veel dingen zijn die je wilt. Hiervan is het goed om te bedeken wat op korte termijn je veel gaat opleveren en wat meer voor de langere termijn is. 
 
Stap 5
Tijd voor reflectie. Beschrijf voor jezelf hoe je iedere stap ervaren hebt.
Wat ging er goed en makkelijk? Wat vond je lastig? Waar kwam de energie naar boven, wat was je jippie-moment? Of was dat moment er helemaal niet?
 
Tot slot: Wat heeft het je opgeleverd? Als het goed is: Meer rust in je hoofd, een helder beeld van wat je echt wil en vooral ook wat niet. Jij bent nu in ieder geval gestart met minder-moeten.
 
Stap 6
Om minder-moeten meteen kracht bij te zetten, moet je nu eigenlijk iets doen. Kies 3 dingen van je willen-lijst en plan ze onmiddellijk in. Heerlijk. Actie! Hou jij daar ook zo van? En laat je me weten wat het eerste is dat jij direct wilt gaan doen?
Overzicht thema's-01.png

"Ik vier nu dat jouw programma zo’n omslag heeft bewerkstelligd. Dat ik naar zolder kan lopen zonder eerst op bed te ploffen omdat ik niet meer weet waar ik de energie vandaan moet halen om iets anders te doen. " 

Joke S.

"Ik had het idee dat ik juist grote drastische dingen moest veranderen om minder moe te zijn. Ik merk dat juist kleine dingen ook genoeg zijn en dit makkelijker vol te houden is."

Inez. S.

"De mails vind ik een goede reminder om mezelf elke keer weer even te helpen herinneren wat ik wil. En dat gaat goed want ik ben minder moe. Ik weet nu dat bepaalde personen me het meeste energie kosten. Ik blijf actie ondernemen!"

Herma B. 

Voor het eerst heb ik aan andere toe kunnen geven dat ik moe ben. Met de openheid kwam ook de verwondering en bijna schaamte; hoe is het mogelijk dat ik niet eerder zag hoe slecht ik voor mijn lijf zorgde???"

Karin van de G.

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page