top of page
Featured Posts

Ben je goed in het ontwarren van knopen?

Misschien herken je dit. Dat je ergens zo'n strakke knoop in hebt gemaakt dat je je nagel breekt om de knoop te ontwarren. Zoals bij de veters in je schoenen. Deze werken jammer genoeg niet altijd even goed mee. Want soms trek je de strik juist strakker in de knoop in plaats van dat deze makkelijk uit elkaar valt.

Frustratie

Als de strik in je veters niet op de juiste manier in elkaar zit lukt het ontwarren niet wanneer je aan een veter trekt. Want juist wanneer je aan een van de twee touwtjes trekt kan een lus verstrikt raken in een 2e (vaak) ingewikkelde knoop. Ongeduldig trek je nog een laatste keer hard aan het touwtje waarbij de lus tot grote frustratie alleen maar nog strakker in de knoop raakt.

Onderdeel van deze frustratie is dat je had kunnen weten dat deze knoop je nu nog meer moeite gaat kosten. Want waarschijnlijk had je (onbewust) al wel gezien dat de lus niet helemaal goed zat toen je zachtjes aan het touwtje trok (hoeveel keer in je leven heb je je veters gestrikt? De kans is groot dat je een ‘strikexpert’ bent en gedachteloos je veters strikt). Toch was de verleiding te groot om de knoop te willen ontwarren door harder te trekken. In de hoop dat het op de een of andere manier toch goed zou komen in plaats van twee tellen te kijken.

En nu zit je gefrustreerd met een onmogelijk strakke knoop waarbij je je nagel hebt gebroken om hem te ontwarren. Wat nu? Er flitsen verschillende opties door je hoofd: een tweede nagel riskeren, de veters kapot trekken of de tijd nemen om een hulpmiddel te zoeken.

Knopen maken tijdens je leven

Iedereen maakt bewust of onbewust knopen tijdens zijn leven. Jij ook. De meeste knopen die je maakt zijn juist handig omdat ze een functie hebben. Bijvoorbeeld je onthoud dingen om van te leren door associaties of ezelsbruggetjes te maken tussen een naam en een voorwerp. Soms ontstaat er onbewust een knoop. Bijvoorbeeld wanneer je ongewild ergens aan denkt terwijl je liever in slaap wilt vallen. Daarbij maak je dan niet alleen maar enkele knopen maar ook vaak ingewikkelde dubbelvoudige-moeilijke-naam-knopen. En zie die maar eens te ontrafelen…

Voorbeeld van Marloes: “Soms lig ik in bed te malen over iets wat er die dag is gebeurd. Als ik dit doe dan lijkt het wel alsof hetgeen wat me dwars zit alleen maar groter en ingewikkelder wordt. Hoe langer ik er over nadenk hoe moeilijker ik het vind om een oplossing te vinden. Als dit gebeurt dan doe ik een ademhalingsoefening om mijn gedachten weg te halen van het malen. Want uit ervaring weet ik dat er met het denken vaak geen oplossing komt maar alleen maar nog meer gedachten.”

Hulp

Vaak is het goed om net zoals wanneer je veters in de knoop zitten bedachtzaam te werk te gaan. Want de ene knoop komt goed los als je aan een uiteinde trekt terwijl de andere knoop hierdoor alleen maar verder in elkaar gaat zitten. Harder is dan echt niet beter. Eerder rust, ruimte en bezinning.

Wanneer een knoop te strak zit en je deze niet met je eigen handen los kunt peuteren kan een hulpmiddel je helpen. Vakkundig steek je een speld in het midden van de knoop waarbij je hoopt dat deze met een beetje gewrik losser komt te zitten. Het kan zijn dat je een paar keer moet prikken voordat je kern van de knoop hebt gevonden. En als de knoop eenmaal wat losser is dan kun je hem makkelijk zelf verder met je vingers ontwarren.

Word een expert

Net zoals je waarschijnlijk bij je veters al op haast onbewust niveau kunt zien of de strik goed geknoopt is, kun je dit ook bij je eigen knopen zien of voelen. Soms raak je verstrikt in een valkuil waardoor de knoop juist vaster gaat zitten. Op andere momenten lukt het juist goed om door iets kleins te veranderen die driedubbele knoop te ontrafelen. Zeker wanneer je even de tijd neemt om juist dié kleine dingen te veranderen die het grootste effect opleveren.

In het Engels wordt dit ook wel een ‘linchpin’ genoemd: iets dat verschillende elementen van een complexe structuur samen houdt. Als je de linchpin of kern weet te vinden dan is het vaak makkelijk om een (complexe) knoop snel te ontwarren. Een hulpmiddel of hulplijn kan je helpen om een beginnetje te maken om daarna zelf verder te gaan.

Ik ben benieuwd welke ‘knopen’ je vaak tegenkomt en waar je misschien al expert in bent geworden om ze te ontwarren. Of bijvoorbeeld iets waar je continu tegen aan loopt en waarbij je wel een hulplijn of tip zou kunnen gebruiken.

Laat dit hieronder weten of mail mij gewoon even.

Veel plezier

Groeten, Derek

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page