top of page
Featured Posts

Denk met je hoofd, doe met je handen en volg je hart

Werken aan je gezondheid is net zoals leren auto rijden.

Vanmorgen werd ik wakker en moest ik denken aan wat ik dacht tijdens mijn eerste autorijles: “Hoe kan iedereen zoveel handelingen tegelijk doen en ook nog naar de radio luisteren of praten terwijl ik al moeite heb met het opletten op de weg en waar ik naar toe wil sturen?” Als ik bij mijn vader of moeder in de auto zat dan zag dat autorijden er heel makkelijk uit. Maar zeker die eerste les vergeet ik nooit. Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit alle handelingen zo simpel en automatisch zou kunnen doen: sturen, schakelen, remmen, gas geven en oh ja niet vergeten binnenspiegel, buitenspiegel, richtingaanwijzing en dan nog een keer kijken.

Het leren autorijden en het automatisch uitvoeren van alle handelingen gaat niet vanzelf. In eerste instantie is autorijden heel onnatuurlijk. Het is dus niet raar dat je veel moet nadenken, oefenen en uiteindelijk, als het goed voelt, merk je dat het een automatisme wordt. Met het veranderen van patronen en automatische handelingen in je leven werkt dit hetzelfde.

Denken, doen en voelen

Denken, doen en voelen zijn met elkaar verbonden en daarvoor gebruik je je hoofd, handen en je hart. Werken aan je gezondheid, of dit nu mentaal is of lichamelijk, doe je net als met autorijlessen, in stapjes. Misschien stuur je de eerste les alleen maar naast het gas geven en remmen. Als dit goed voelt kan je hier steeds meer handelingen aan toevoegen. Voor je het weet gaan deze ook automatisch en heb je het meest onnatuurlijke voor de mens onder de knie. Want dat is autorijden, het meest onnatuurlijke gedrag voor de mens.

Hoofd

Je hoofd gebruik je om bewust te worden wat je wilt veranderen. Pas wanneer je weet wat je wilt veranderen dan kan je bedenken hoe je het wilt hebben, je stelt een doel. Je denkt na over de nieuwe kennis die je leert en hoe je deze kan toepassen.

Handen

Iets gebeurt vaak alleen maar door het daadwerkelijk te doen. Door het uitvoeren van experimenten breng je in de praktijk wat je in je hoofd hebt. Het mooie van een experiment is dat dit niet kan mislukken. Leren kinderen juist niet zo snel omdat ze iets net zolang blijven proberen totdat het lukt?

Hart

Dat wat je kiest om te veranderen moet goed passen bij wie je bent, bij jouw waarden. Hiervoor gebruik je je hart, ofwel je intuïtie of gevoel. Pas wanneer je merkt dat iets helemaal vanzelf gaat zonder hierbij na te denken heb je het geïntegreerd in jouw ‘zijn’. Je bent, zoals ze dat zo mooi omschrijven, onbewust bekwaam geworden.

Stap voor stap

Bij het autorijden leer je door elke keer iets toe te voegen aan handelingen die je al kunt. Een goede rijinstructeur deelt het totaalpakket aan handelingen op in hapklare brokjes zodat je niet ontmoedigd raakt en het opgeeft. Wist je dat het rijden van een auto het meest onnatuurlijke gedrag is van de mens? Dus als je dit kan, dan kan je toch ook wel patronen en gewoontes veranderen in je leven zodat je meer vitaliteit en vrijheid krijgt?

Tot slot

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Dus mijn vraag aan jou:

Welk doel zou jij in hapklare brokjes kunnen opdelen zodat je kunt werken aan je gezondheid en vitaliteit?

Deel alsjeblieft jouw inzicht in het commentaar vaarveld onderaan deze pagina,

Ik ben heel benieuwd…

Succes gewenst,

Derek

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page