top of page
Featured Posts

Succes verzekerd voor elk goed (nieuwjaars) voornemen. Met deze makkelijke methode kan het namelijk

Succes verzekerd voor elk goed (nieuwjaars) voornemen. Met deze makkelijke methode kan het namelijk niet mislukken!

Wat wil je precies veranderen en hoe zorg je ervoor dat dit ook echt lukt? De advertenties op social media om gezonder, strakker en beter in je vel te zitten liegen er niet om: grote kans dat jij, net zoals veel anderen, met iets kleins rondloopt wat je wel zou willen veranderen. Met deze makkelijke WOOP methode is de kans op slagen supergroot.

WOOP

Gabrielle Oetting is professor in de Psychologie aan de New York University. Ze heeft de WOOP ontwikkeld. Ze heeft onderzocht hoe je de methode van het positief denken realistischer kan maken. Dit doe je door het bedenken van obstakels en het maken van een concreet plan.

WOOP staat voor wish, outcome, obstacle en plan. Neem voordat je daadwerkelijk begint met een goed voornemen of iets wat je wilt veranderen even 10 minuten de tijd om de WOOP voor jezelf door te nemen. Want dit gaat er voor zorgen dat de kans dat het ook echt lukt voor een langere periode supergroot is.

Whish

Voordat je begint met een verandering is het goed om te weten wat je wens is. Wat wil je met de verandering bereiken? Hoe groter je wens is hoe makkelijker het is om daar kleine dingen voor op te geven om deze wens te kunnen bereiken. Je hoeft nu nog niet na te denken of het behalen van je wens makkelijk of moeilijk is, dat ga je namelijk vanzelf ontdekken als je de stappen voor WOOP volgt.

Outcome

De kans is groot dat je wens nog niet heel concreet is. Een wens kan soms ook iets heel groots zijn. Daarom is de volgende stap belangrijk. Hoe zou het zijn als je wens is uitgekomen? Hoe zie je jezelf en voel je je als je wens is uitgekomen? Maak dit voor jezelf zo helder mogelijk door bijvoorbeeld een top 5 te maken van de dingen die het je oplevert. Hoe duidelijker de uitkomst voor jou is en hoe concreter je dit voor je ziet en voelt, hoe gemotiveerder je raakt om in actie te komen.

Obstacle

Als je weet wat je weerhoudt om je wens te realiseren wordt het makkelijker om dit te kunnen voorkomen. Dit zijn de obstakels die je kunt bedenken of die je daadwerkelijk eerder bent tegen gekomen. Het hebben van goede zelfkennis is een voordeel, durf eerlijk tegen jezelf te zijn. Je hoeft je nog niet druk te maken over hoe je je doel gaat bereiken. Dat komt straks.

Tip: vind je het lastig om obstakels te bedenken? Vraag dit dan aan iemand die je goed kent en vertrouwt.

Plan

Je kunt alleen dingen veranderen als je ook daadwerkelijk in actie komt om nieuwe dingen uit te proberen. Het maken van een plan gaat je hier bij helpen. Misschien een open deur voor je maar maak je plan SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Vooral het nemen van kleine stappen is belangrijk. Want je hebt misschien al ervaren met eerdere goede voornemens dat een te hoge lat alleen maar voor frustratie en mislukking zorgt.

Experimenteer!

Nu is het tijd om in actie te komen. Wat er precies voor nodig is om je goede voornemen te bereiken weet je misschien nog niet. Door te experimenteren ga je ontdekken wat voor jou wel of juist niet werkt. Het mag mis gaan!

Waarom een experiment? Het mooie van een experiment is dat het niet kan mislukken. Je weet namelijk van te voren niet precies wat je uitkomst gaat zijn. Je kunt wel denken dat je dit weet maar, net zoals alles in het dagelijks leven, staat er vaak iets in de weg of is het net iets anders dan dat je je had voorgesteld. Dus daarom een experiment. En of het nu mislukt of slaagt, een experiment kun je herhalen en bijsturen net zo lang totdat het experiment de uitkomst geeft die je wilt: namelijk jouw wens!

Tot slot

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Dus mijn vraag aan jou:

Wat zou jij willen veranderen of wat is jouw goede voornemen?

Deel alsjeblieft jouw inzicht in het commentaarveld onderaan deze pagina,

Veel succes,

Derek

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

VERMOEIDHEID · STRESS · BURN-OUT · MINDER MOE

bottom of page